Golyótollal vagy töltőtollal szebb-e az íráskép? Golyótollal vagy töltőtollal kényelmesebb-e írni? Vajon az egyikünk kezében miért fog szépen az egyik és miért maszatol a másik?

Az írást, mint mozgásfolyamatot és ezáltal a megjelenő írásképet is több tényező befolyásolja. Meghatározó szerepet játszik pl.: a nem, az életkori változás, a kézdominancia, a különböző betegségek, és az írás gyakorlottság, illetve olyan technikai tényezők, mint az alátét, a papír típusa, minősége (puhasága és érdessége), illetve az íróeszköz típusa, minősége és megszokottsága vagy épp szokatlansága.

töltőtoll vs. golyóstollAmikor különböző rendezvényeken grafológiai gyors elemzéseket készítek, gyakran tapasztalom, hogy az elemzést kérők közül páran rövidebb-hosszabb ideig válogatnak az általam vitt különféle típusú tollak között, kipróbálgatják azokat, mielőtt hozzálátnának a grafológiai elemzéshez szükséges írásminta megírásához. Mások pedig előveszik a saját, kedvenc, „jól bejáratott” tollukat – mondván. „csak ezzel tudok jól írni”.

A megfelelő íróeszköz kiválasztásában szerepet játszik a toll típusa, súlya, illetve, hogy vékonyan vagy vastagon fog az ember kezében. Egyesek az elegáns és értékes töltőtollakat részesítik előnyben, mások a golyóstollra esküsznek.

Megfigyeléseim szerint töltőtollal és golyóstollal is lehet szépen, tisztán, de lehet maszatosan, pontatlanul is írni.

Vajon az egyikünk kezében miért fog szépen az egyik és miért maszatol a másik?

Ez a kétféle tolltípus eltérő működési mechanizmusával és a tollfogás módjával függ össze.

Eltérő működési elv

A töltőtoll hegyben végződik, ami lehet kör alakban lekerekített, hegyes vagy akár kampós végű is. Írás közben a töltőtoll hegye belekarcolja, belemarja magát a papírba. Mély árkokat vág a papírrostok közé, ami erőteljesen kiválik a háttérből, és határozott nyomatékot hagy.

„A golyóstoll (régies nevén Bíró-toll) a modern íróeszközök egyike. Egy viszkózus tintával töltött hengerforma tartályból, és egy annak végét lezáró, általában sárgarézből, acélból vagy wolframkarbidból készült, egy milliméter körüli átmérőjű gömbből áll. A toll hegyét a papíron végighúzva a forgó gömb kijuttatja a tintát, ami majdnem azonnal megszárad.” (idézet forrása: Wikipedia)

A golyóstoll apró golyójának gömbfelülete inkább összenyomja a papír rostjait, amitől az árkok simák lesznek, és még nagyobb nyomóerő ellenére sem húz olyan mély és határozott árkokat, mint a töltőtoll hegye.

A festékadagolás

A töltőtollakban hígabb, a golyóstollban viszkózus, sűrűbb tinta van.

A legtöbb töltőtoll hegye középen félbe van vágva, de létezik olyan is, amelyen több bevágás található. ezek a bevágások befolyásolják az átfolyó tinta mennyiségét.

A golyóstollak esetében a tintaeloszlás egyenletességét, fedettségét és az írás tisztaságát a golyó forgási sebessége befolyásolja. Gondot okoz, ha szorul a golyó, azaz alig fog a toll, illetve, ha túl erősen folyik a tinta, pacázik.

Tollfogás módjai és az erőkifejtés

Alapvetően kétféle kéztartási és íróhelyzet jellemző.

Az egyik az egyenes kéztartás, amikor a kéz az írás vonala alatt (a lap még tiszta, íratlan területén) helyezkedik el, és az íróeszköz felfelé mutat. Általában ez a jobbkezes sajátja, de a balkezesek egy csoportja is eszerint halad.

A másik kéztartási mód a fordított kéztartás, amit leginkább a balkezeseknél fordul elő. Ez esetben a kézfej az írásvonal felett helyezkedik el, és az íróeszköz lefelé mutat. Mivel a kéz a papír már beirt felületén halad, fennáll a veszélye, hogy a még meg nem száradt tinta elkenődik. Ezért különösen fontos, hogy balkezesek olyan tollat válasszanak, amelyik nem folyik, nem pacáz.

Fontos szempont az is, hogy milyen magasan fogjuk meg a tollat. Ez ugyanis meghatározza a toll és a papír által bezárt dőlésszöget, és így a papírra ható erő nagyságát is. Minél mélyebben, a tollhegyhez minél közelebb fogjuk meg a tollat, annál nagyobb a dőlésszög, és annál nagyobb erőbefektetést igényel az írás.

A mély tollfogásnál inkább a tenyér-él és a behajlított kis ujj a támaszték, míg a magasabb tollfogásnál a csukló is.

Mélyebb tollfogásnál nagyobb erőt fejtünk ki, a mozgás koordináltabb, ami élesebb írásképet hoz létre.
A golyóstoll csapágyszerűen működő golyója csak mélyebb tollfogás esetén tud igazán akadálytalanul működni. (Én mély tollfogással és elég erős nyomatékkal írok, ezért szívesebben használok golyóstollat, abból is azt, aminek van súlya.)
Ha mély tollfogással írunk, akkor töltőtollból érdemes keményebb hegyűt vásárolni, ami bírja a nyomást. A rugalmasabb hegyű töltőtoll hegye nagyobb erő esetén könnyebben szétnyílik vagy eltörik.

Ha a tollhegytől távolabb fogjuk a tollat, akkor az laposabb szögben érintkezik a papírral.
Golyóstoll esetén azonban ilyenkor akadozik a golyó gördülése, és így gyakrabban meg kell szakítani az írásmozdulatot, és arrébb csúsztatni a kezet. Ez a kényelmetlenség lehet az egyik oka annak, hogy azok, akik magasan szeretik megfogni a tollat, előbb-utóbb töltőtollra váltanak.

Magas tollfogás esetén ecsettel történő, festéshez hasonló „söprögető” mozdulatokkal írunk. Mindez kisebb erőfeszítést, kényelmesebb írást tesz lehetővé. Ráadásul a töltőtoll  „csúsztatható” a papíron, emiatt javasolják inkább a töltőtoll használatát a köszvénnyel küzdőknek is.

Golyóstollal vagy töltőtollal szeretsz inkább írni?

View Results

Loading ... Loading ...

Miért?

Szeretnél többet megtudni a kézírásról és a grafológia rejtelmeiről? Katt ide és jelentkezz az ingyenes e-mail grafológia tanfolyamra!>>

Töltőtoll vagy golyóstoll – melyik a jobb?
Cimke:         

16 thoughts on “Töltőtoll vagy golyóstoll – melyik a jobb?

 • 2010. május 18. kedd at 19:32
  Permalink

  Szia Szilvia.Hogy melyik tollal szeretek irni? Töltőtollal tanultam irni, és nem pacáztam, szépen irtam,nem volt vele problémám. Golyóstollal szeretek irni, amig szépen fog, nem folyik belőle a tinta vastagon. Modern, és ma már lehet igényes golyóstollakat is kapni, aminek az irása olyan, mint valamikor a töltőtollé volt, szép vékonyan fog, és nem folyik. Szia Irén

 • 2010. május 18. kedd at 19:47
  Permalink

  Szia! Kizárólag töltőtollal írok, olyannal, aminek szélesebb a hegye, így kicsit olyan lesz az írásom mintha kódexből lenne. Sokkal egyedibb, és nem olyan unalmas, mint a golyóstoll, és szerintem azzal nem is lehet annyira szépen írni. Az egyetlen hátrány, hogyha valaki kölcsönbe kér tőlem tollat, golyósat sosem tudok adni mert egy sincs, de legalább megismerkedik ezzel a fajtával is, mert sajnos ismerőseim többsége még csak nem is fogott soha töltőtollat.

 • 2010. május 18. kedd at 20:06
  Permalink

  Kedves Szilvia!
  Pennával tanultunk írni, amit aztán töltőtollal váltottunk fel. Ezért van az, hogy későn barátkoztam meg a golyóstollal. Előadásokon töltőttceruzával jegyzetelek amivel úgy írok mintha töltőtoll lenne. A tinta minősége is meghatározhatja az írás minőségét.Gondolok itt pl. a mázoltságra.
  Tetszenek a témák amelyeket érthetően, érdekfeszítően ad elő Szilvia. Csak gratulálni tudok.
  Kellemes estét, üdvözlettel Etel

 • 2010. május 18. kedd at 20:25
  Permalink

  Szia Szilvi ! Szeretek kibrobalni, sok fele tollat, gyujtom oket, de legjobban a tintaba martogatosat szeretem.
  Kulfoldon utazas alkalmaval talaltam tobb boltot, ahol hihetetlenul nagy kinalat van tollhegyekbol, s uveges tintabol. Nagyon jo vele irni, olyan mint egy idoutazas, amikor ir az ember ugy erzi magat mint egy tudos, bolcsesseg szall belem.Szia tunde

 • 2010. május 18. kedd at 23:15
  Permalink

  Kedves Szilvia! Én mindenképpen a golyóstollra esküszöm, mert egyszerűbb a használata (nem kell a kupak le-és felcsavarásával bíbelődni), modernebb, praktikusabb és sokkal esztétikusabb írásképet produkálok vele.Fontos számomra,hogy a golyóstoll vékony (hosszú vékony ujjam vannak), könnyű, lágy tapintású, és piros színű legyen.Természetemnél fogva irtózom a durva, érdes anyagoktól,a kelmék közül is a puha selymet, szatént,sima szövésű szövetet kedvelem. A szín azért fontos,mert dinamikus energiát és melegségérzetet ad írás közben.Üdvözlettel: Kornélia

 • 2010. május 20. csütörtök at 19:53
  Permalink

  Szia Szilvia! Szintén a golyóstollat szeretem,leginkább a
  vékonyan fogó tollakat,ezzel lehet szépen esztétikusan írni.Nekem fontos, ha valamit kiadok a kezemből az olyan legyen ami miatt nem kell szégyenkeznem.Általános iskolás lányom tanítónénije nem követeli meg a szépírást,mert hogy a gyerekeknek már ekkora kialakult egyénisége és írása van.
  Én nem értek ezzel egyet,bár nem vagyok pedagógus,de szerintem fontos lenne hogy próbáljuk szoktatni őket a szépre, hiszen egy-egy kézírásos önéletrajzból akár a leendő főnökeink is ítélkezhetnek fölöttünk.

 • 2010. május 25. kedd at 13:54
  Permalink

  Szevasz!
  Nem tudom, hogy mikor írtam utoljára töltőtollal. Már biztosan jobb minőségűek vannak, mint az 1960-as években. Ha kipróbálnék egy modernebbet, lehet, hogy megkedvelném. Elképzelhető, hogy a töltőtoll többet változott, mint a golyóstoll. Bár ez utóbbi is rengeteget.
  Így tehát nem pontos a szavazásom, mert csak a régi golyós- ill. töltőtoll közti különbséget ismerem.
  Szép napot kívánok!

 • 2010. május 28. péntek at 10:00
  Permalink

  Kedves Szilvi!
  Amikor én iskolába jártam, még mártogatós tollszárral és heggyel írtunk.Az iskolapad közepébe volt süllyesztve a tintatartó, abba mártogattuk a tollhegyet. Nagyon utáltam, mert vagy sok tinta ment rá, vagy kevés.Nem lehetett szépen írni vele.Mióta vannak vékonyhegyű golyóstollak, azzal szeretek írni.
  Üdv. Éva

 • 2010. május 30. vasárnap at 13:29
  Permalink

  a töltőtoll nagyon szép, lehet rajzolni a betűket, de nekem egyszerűbb és praktikusabb a golyóstoll. a se nem vékony, se nem nagy bumszli toll.pl a zebra tollakat nagyon szeretem.

 • 2010. november 18. csütörtök at 15:52
  Permalink

  A mai rohanó, ideges, kapkodó világunkban a töltőtoll használata egy picit lelassítja az időt, önuralomra késztet, mert egy töltőtollal nem lehet kapkodni. Meg kell várni, hogy a tinta megszáradjon, írás közben végig lehet gondolni, hogy mi is az amit le akarok írni. És van a töltőtoll használatában egy kis kikacsintás a “régi” kézműves idők felé is, amikor a mesterek által elkészített tárgyaknak meg volt az értékük.

 • 2011. január 14. péntek at 18:23
  Permalink

  Sziasztok!

  15 éves fejjel írok és ami azt illeti, én jobban szeretek töltőtollal írni. Mikor elkezdtünk írni, mi golyóstollal írtunk és nagyon véstem a betűket, hogy szépen tudjak írni, mert az esztétikus írás, akárcsak a jó megjelenés fontos képet alkot az emberről! Mióta töltőtollal írok sokkal szebb lett az írásképem, nem vések, és végül, ha az iskolában több órán keresztül jegyzetelünk nem fájdul meg a kezem. És talán nem árt megemlíteni egy kitűnő tulajdonságát a töltőtollnak: a tintenkiller az nyom nélkül eltűnteti amit írtunk és a másik felével már lehet is írni a kijavított helyen. Legyen golyós- vagy töltőtoll, mindenkinek más jön be!

 • 2011. november 10. csütörtök at 18:14
  Permalink

  Sziasztok!

  Nagyon érdekes ez a töltőtoll/golyóstoll problematika. Én Erdélyben tanultam írni, tehát több dolog más volt technikailag, hiszen már az is kritikus különbség, hogy ott sosem tanítottak álló írást, és papírtartástól kezdve a kéztartáson át kismillió részlet különbözik a két oktatási módszertanban.
  Viszont kötelező volt megtartani a töltőtoll átmenetet a ceruza és golyóstoll között.
  Azt, hogy mi ennek az értelme, csak a kalligráfia kapcsán értettem meg.
  A ceruza esetében jól érezhető súrlódás/ellenállás van a papír és a hegy között ehhez szokik hozzá a gyerek az óvodai rajzolásnál, ezt tudja kihasználni a gyerek az iskolai füzetben.
  Na most ehhez képest:
  – a töltőtoll szintén őriz valamit ebből a súrlódásból, bár igazán arra tökéletes, hogy megtanuljuk, alig kell érinteni a papírt.
  – a golyóstollnál viszont kvázi nulla a súrlódás, sokkal nehezebb egy ceruza után “irányban tartani”, mintha egy görkorcsolyára egy bármilyen irányba mozgó golyó lenne téve. Lehet, hogy előbb jönne össze a spárga, mint az egyenes vonalú korizás.
  Én a fentiek miatt úgy tartom, hogy az alsósok hirtelen írásromlásának hátterében a “ceruza/golyóstoll” váltás is ott van.
  Ehhez bárki elvégezhet egy kis próbát.
  Tudjuk, hogy a gyerekek a váltás korában LASSAN húzzák a vonásokat. Húzzunk tehát LASSAN tetszőleges vonásokat ceruzával, aztán próbáljuk leutánozni UGYANOLYAN LASSAN golyóstollal is. Ha van, persze más eszközzel is lehet. Megfigyelhető, ahogy lassú vonásoknál a golyóstoll próbál “kimenekülni” oldalra a vonásunk irányából. És meg kell figyelni a két eszköz vonásbiztonsága közötti különbséget.
  Persze, ez mit sem von le a golyóstoll erényeiből és értékéből, csak nekem vannak fenntartásaim a két eszköz ilyen váltása kapcsán.

  Üdv,

  Dezső

 • 2012. július 19. csütörtök at 09:14
  Permalink

  Sziasztok,
  Én is töltőtoll és ceruza párti vagyok, legfőképpen a vonásbiztonság miatt, amit Dezső is említ. A golyóstoll, úgy érzem ide-oda “szaladgál” a papíron, különös képen a nagyon sima felületű papír-felületeken.
  Én is Erdélyben tanultam meg írni és ott sokáig (amíg én gyermek voltam, de később is, mint bakfis) nem lehetett jó minőségű golyóstollhoz jutni. Viszont, az igényes töltő tollakat, a család megőrizte, átmenekítette a következő generációknak. Így, én édesanyám aranyhegyű német gyártmányú töltő tollával tanultam meg írni és azt vittem sokáig be az iskolába szépírás órákra. (Mert ilyen is volt.)Üdvözlettel, Emese

 • 2013. október 31. csütörtök at 12:53
  Permalink

  Kedves Ssilvia ,golyostollal szeretek irni,szerintem gordulekenyebben megy az iras,nem kell arra figyelnem hogyan tartom a kezemben,leirando gondolataimra tudok osszpontositani,nem szeretek vekony iroszerszamot hasznalni.Szeretettel olvastam kedves Szilvia minden levelet gyermekkori almom teljesult be,a pszihologia grafologia es a testbeszed mindig erdekelt[elnezest a gepemen nincs ekezet}.
  Udvozlettel Erdelybol Magda

 • 2015. február 24. kedd at 14:59
  Permalink

  Szia, azt írtad hogy 2 féle toll fogás van. De az enyém nem olyan. 🙁
  Mert nekem se föl se lefele nincs a toll hegye, nekem amikor írok vízszintesen van a kezem pedig a soron megy végig oldalra. Mit tanácsolsz milyen tollal/töltőtollal írjak?

 • 2017. február 20. hétfő at 17:16
  Permalink

  Az anyám maximalista volt, ezért általános iskolás koromban még akkor az elsőben megtanított szépírással kellett írnom, amikor már másoknál ezt régen nem kérték számon az ő szüleik. Amikor gimnáziumba kerültem, ott persze nem lehetett ezt a “szép”-írást tovább folytatni, ezért sokkszerűen kellett a jóval gyorsabb kézírásra áttérni, meg is lett a következménye, mert pocsék lett a kézírásom. Ez az egyetemen csak fokozódott. Egyetemista koromban és később másoddiplomás időszakaimban iszonyat sokat jegyzeteltem tollal, ezért kialakult a jobb csuklómban egy krónikus ínhüvelygyulladás. Mára ez oda fokozódott, hogy már egy golyóstollnak a kézbevétele és tartása is fájdalmat okoz, írni meg kész kínszenvedés számomra. Tud valaki segíteni, hogy ne legyek teljesen agráfiás?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás