Még a legjobb családban is előfordulnak viták, félreértések, és a konfliktushelyzetek néha bizony előhozzák belőlünk az állatot – de vajon kiből milyet?

John Crawley és Marian Liebmann bristoli tudósok szerint az emberek hatféleképpen viselkedhetnek konfliktushelyzetben attól függően, hogy mi a fontosabb a számukra: a saját akarat és cél érvényesítése, vagy a jó kapcsolat fenntartása.

Az egyes konfliktuskezelési stratégiákhoz nagyon találóan egyes állatfajok jellegzetes viselkedését és tulajdonságait társították, így tették érthetőbbé azok értelmezését.

Elő hát a kézírással, és lássuk, hogyan kezeled a konfliktusokat!

Állati jó konfliktuskezelési stratégiák

Teknős – a visszahúzódó

A teknős-típus kerüli a konfliktusnak még csak a lehetőségét is. Igyekszik távol tartani magát a problémáktól, a vitás helyzetektől, elzárkózik az emberek elől.

Önérvényesítési és az együttműködési hajlandósága is alacsony. Könnyen feladja mind a személyes céljait, mind a kapcsolatait. Konfliktus esetén leblokkol, meghátrál, hárít, és mivel tehetetlennek, védtelennek érzi magát, ezért hamar visszahúzódik a páncéljába, és kirakja a „Nem vagyok itthon!” táblát.

Grafológiai jellemzők:
nagy jobb margó, lassú, balra dőlt írás, (lapos) árkádos ductus, pici, szűk betűk, kicsi aláírás, dupla vagy alacsony és lefelé tartó t áthúzás, áthúzott z betűk, erőtlen ékezetek, rövid árkádos végvonal, hullámos vagy süllyedő sorok

Róka – a kompromisszumkereső

A róka-típus számára közepesen fontosak a saját céljai és a jó viszony megtartása. Az arany középutat keresi, ezért hajlandó lemondani eredeti elképzeléseiről, illetve feladni céljai egy részét, és társait is erre ösztönzi. Ha a kompromisszum nem valósul meg azonnal, akkor kivár, és egy kedvezőbbnek tűnő időpontban újra előhozakodik a személyes céljaival. Addig-addig egyezkedik és alkudozik, míg mindkét fél számára elfogadható megoldás nem születik.

Grafológiai jellemzők:
ductusa girland, hurkos girland vagy kettős ívelés; közepesen kötött, középzóna domináns írás, közepesen nagy és telt betűk; tagolt és olvasható írás, némi díszítéssel; girlandos végvonalakkal, homorú és/vagy bekötött t áthúzásokkal és ékezetekkel, álló vagy enyhe jobbra dőléssel

Oroszlán – a kiterjesztő

Az oroszlán típust erős önérvényesítési törekvés jellemzi, ugyanakkor szüksége van az alattvalókra, egy udvartartásra, akik az ő akaratát és önmegvalósítását szolgálják és körülrajongják. Könnyedén lelkesít és erőteljesen befolyásol másokat. „Fogjuk meg és vigyétek!” – mondja. Képes maga mellé állítani másokat, szövetségeseket verbuválni.

Nemcsak céljai elérését, hanem konfliktusait is kiterjeszti a kapcsolatrendszerére. Számára a konfliktushelyzet hatalmi kérdés, ahol eldől, hogy ki a barát és ki az ellenség… És aki nincs vele, az ellene van! És jaj annak, aki ellene lázad, áskálódik vagy aki neki keresztbe tesz. Ellenségét száműzi, kirekeszti, ellehetetleníti.

Grafológiai jellemzők:
nagy, hangsúlyos aláírás, énkép betűk, szókezdő- és nagybetűk; normál vagy nagy betűméret; erős, magas t áthúzás; jobbra tolt írástömb, emelkedő sorok, nagy nyomaték, lendületes írás, álló vagy jobbra dőlt, határozott ductus némi szöggel (pl.: szöges girland)

Cápa – az erőszakos

A cápa típus küzdelemnek fogja fel az életet, harctérnek tekinti a szociális közeget, ahol csak egyetlen győztes lehet: ő maga. Nem érdeklik a hosszú távú kapcsolatok, vagy hogy mit gondolnak róla mások. Számára egy valami fontos: a saját célok elérése – méghozzá bármi áron, bármilyen eszközzel.

Rendkívül önző, erőszakos és törtető. Konfliktus helyzetben és agresszíven viselkedik: nyomást gyakorol környezetére, átgázol másokon, kicsinálja ellenfelét. Mivel nyíltan támad, így bizonyos értelemben kiszámíthatóbb és kezelhetőbb a környezet számára.

Grafológiai jellemzői:
ductus: szög, szöges árkád, sacre coure, egyéb helyen is gyakori a szög, a kampó, horog, kihegyesedés, elrántott vonalak pl.: végvonalban ékezetben, t áthúzásban; a vonalak élesek, durvák; tempója gyors, hirtelen irányváltások előfordulnak; a betűk szűkek, szálkásak, huroktalanok; kötetlenség, túlkötöttség vagy betűtorlódások jellemzik, térfoglaló, sűrű, tagolatlan írás, összeakadó sorok

Plüssmaci – az elsimító

A plüssmaci típus önérvényesítési törekvése alacsony, ám annál fontosabb a számára a kapcsolat, hogy megmaradjon a jó viszony. Szeretné, ha szeretnék, elfogadnák, ha törődnének vele. Erős benne és az alkalmazkodás a megfelelési vágy. Nem akar megbántani vagy kárt okozni másoknak, ezért szőnyeg alá söpri a problémákat, elsimítja nézeteltéréseket. Konfliktus helyzetben nem vitatkozik, inkább enged és néha még jogos érdekeiről is lemond, csakhogy újra béke és szeretet vegye körül.

Grafológiai jellemzői:
elnyújtott füzéres, hullámos, fonalas lágy ductus, szűkebb sor és szóközök, hiányzó margók (a alapszél a támasz); kis, maximum közepes betűméret; lapított oválok, alacsony gyenge t áthúzás, aláírás nem hangsúlyos és szöveghez közel helyezi el; formahangsúlyos, sablonkövető írás, ingadozó dőlésszög, szabálytalanság,

Bagoly – az együttműködő

A bagoly típus a saját céljait és a kapcsolatait is fontosnak tartja. A konfliktust közösen megoldandó feladatnak tekinti, ami a kapcsolatkiterjesztés egyik módja. Felelősségteljes, nyer-nyer stratégiai hozzáállás jellemzi. Ezért igyekszik egyrészt annak gyökereit feltárni, megérteni és kezelni, hogy a későbbiekben sem maradjon rossz érzés vagy hiányérzet a többiekben. Másrészt együttgondolkodással, kreatív hozzáállással próbál olyan megoldást találni, ami mindkét fél érdekét szolgálja és hosszútávon is működik.

Grafológiai jellemzői:
tagolt, tiszta, rendezett írás, vízszintes vagy enyhén emelkedő sorok, közepes írásméret; kiegyenlített, arányos zónák; ductus: határozott girland vagy szöges girland; közepesen kötött, egyedi, de olvasható betűk, egyszerűsített, kreatív megoldásokkal; gyors ritmusos vonalvezetés, álló vagy enyhén jobbradőlt, kis kezdővonal, girlandos végvonal, bekötött ékezet és t áthúzás,

Természetesen ezek a konfliktuskezelési stratégiák nem lehatároltak, és nem végérvényesek. A fent vázolt konfliktuskezelési stílusok keverhetnek egymással, sőt önismereti munkával fejleszthetők is. Másrészt szem előtt kell tartani azt is, hogy a konfliktus lefolyását és kimenetelét mindig befolyásolják az adott helyzet körülményei és benne részvevő többi személyiségek is.

Érdekel a grafológia? Szeretnél még többet megtudni önmagadról? Iratkozz fel az ingyenes e-mail grafológia tanfolyamra!

Milyen állat bőrébe bújsz konfliktushelyzetben?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .