Sok anyuka panaszkodik, hogy nem szeret rajzolni a gyermeke, és elgondolkodik, hogy vajon mit tehetne, hogy megszerettesse vele a rajzolást.

Az alábbi 7+1 tipp segít abban, hogy keltsd fel a gyermeked érdeklődését és hozd meg a kedvét a rajzoláshoz nyaggatás és noszogatás nélkül.

7+1 tipp, hogy megkedveltesd gyermekeddel a rajzolást

1. Kezdd a kismotoros mozgás fejlesztéssel!

Ha egyszer a kisgyermek megtapasztalta, hogy mennyi mindenre képes használni a kezét és mennyi mindent tud alkotni tud vele – vagyis megkedvelte a kézzel való manipulációt – akkor a rajzolásra is hamarabb rákap.

Az első lépés tehát a finom motorika fejlesztése. Ez történhet különböző játékos formában (pl.: gyurmázással, építőkockával, gyöngyfűzéssel stb.), vagy úgy, hogy bevonod a gyermeket a kisebb és egyszerűbb házimunkába (pl.: cukorborsó pucolás, asztalterítés).

2. Mutass jó példát!

A gyerekek alapvetően kíváncsiak és szívesen másolják, utánozzák a környezetükben élőket. Ha a kisgyermek rendszeresen látja szüleit íróeszközzel a kezükben, amint hagyományos módon, kézírással feljegyzik mondjuk a bevásárlólistát vagy a napi teendőiket, vagy rejtvényt fejtenek, akkor a tollal és a ceruzával való foglalatosság és nyomhagyás előbb-utóbb felkelti az érdeklődését, amit utánozni szeretne.

3. Teremts megfelelő körülményeket a rajzoláshoz!

A kisgyermek első próbálkozásai a festéssel és a rajzolással, illetve egyes rajzeszközökkel (mint az ujjfesték, zsírkréta vagy a filc) bizony óhatatlanul is maszatolással járhat. Ezért ha attól tartsz, hogy a csemetéd összekoszol valamit, esetleg a falra és a bútorokra is jut a festékből, akkor tedd meg a szükséges óvintézkedéseket és előkészületeket. Teríts újságpapírt vagy egy régi viaszosvásznat az asztalra vagy a földre, ahol a gyerek szabadon dolgozhat, illetve szerezz be ki-és lemosható rajzeszközöket.

4. Biztosíts megfelelő rajzeszközöket!

Legyen mindig elérhető közelségben papír és írószer, hogy amikor a gyermeknek kedve támad, bármikor rajzolhasson. Jó, ha minél többféle rajzeszközzel kipróbálhat: krétát, filcet, festéket, ceruzát stb.

Ahhoz, hogy a kisgyermek számára valóban élvezet és sikerélmény legyen a rajzolás, fontos, hogy jó minőségű és az életkorának, illetve kézfejlettségének megfelelő rajzeszközzel dolgozhasson.

Nem kell a legdrágábbat, de érdemes jó minőségű és szépen fogó rajzeszközt beszerezni. Nincs annál bosszantóbb és elkedvetlenítőbb, ha rossz minőségű ceruza karcol, vagy folyton kitörik hegye.

A kicsik kézcsontozata, kézizomzata és kézmozgása még fejletlen, ezért kezdetben érdemes vastagabb rajzeszközt beszerezni. Ez jobban illik a kis kezébe és kényelmesen meg tudja fogni, marokra tudja fogni.

5. Együtt élvezetesebb!

Időnként ülj le vele te is és rajzoljatok, színezzetek együtt. Ez persze nem azt jelenti, hogy fogod és vezeted a kezét, vagy előrajzolod a házat vagy a embert. Ám ha segítséget kér, hogyan kell mondjuk cicát rajzolni, akkor mutasd meg (vagy legalább próbálj rajzolni egyet).

6. Hadd rajzoljon, amit akar!

Az óvodás kisgyermek globálisan és az érzelmeken keresztül szemléli a világot. Minden megérinti és mindenről van véleménye. A legtöbb gyermek magától is tudja, hogy mit szeretne rajzolni és az is, hogyan. A spontán rajz öröme abban rejlik, hogy bátran azt rajzolhat, amit ő akar.

Ha mégis kell egy kis motiválás, akkor egy élmény vagy történet remek kiindulópont lehet, amiről rajzban is „mesélhet” a gyermek. Remek témaötletet nyújtanak az ünnepek (születésnap, karácsony), a mesék, mondókák, egy személyes élmény (pl.: családi nyaralás, kirándulás, szüret), vagy egy kitalált történet egy elképzelt világról.

Sok kisgyereknek van kedvenc meséje, állata és témája, amiről szívesen és sokat (nagyon sokat) beszél, vagy egy játék, amit szívesen játszik. Ha például a kutya mindene, akkor javasolhatod, hogy rajzoljon a kutyáról. Pl.: hogyan sétáltatjátok a kutyust, hogyan őrzi a Blöki a házat, hogyan ásta el a csontot a kertben, hogyan kergette fel a fára a szomszéd macskáját…

7. Beszélgess a gyermekkel a rajzairól!

Az óvodás kisgyerek még sok mindent belelát, beleképzel a rajzokba. Számára szinte él és mozog mindaz, amit a papírra vetett. Az alkotást gyakorta élénk történetmesélés is kíséri, és menet közben megváltozhatnak az alakok a rajzon, ahogy szövi a történetet. Ilyenkor ne befolyásold és ne akaszd meg dicsérettel vagy kritikával a mondókáját, inkább hallgasd végig érdeklődve és figyelmesen. Sok mindent megtudhatsz a gyermekedről és arról, vajon hogyan látja a világot, hogyan értelmezi és éli meg a dolgokat.

Ha nem vagy jelen amikor készült a rajz, akkor utólag beszéljétek át a rajzokat. Kérdezd meg ki vagy mi szerepel a rajzon, és mit csinálnak, mi történik a rajzon.

7+1 Dicsérd és becsüld meg a gyermek rajzait!

Dicsérd meg a rajzait, akkor is ha kicsit suták, ügyetlenek vagy ha számodra nem teljesen felismerhetők az alakok – ő pontosan tudja, mi micsoda.

Rakd ki a falra vagy a hűtőre az elkészült alkotásokat és időnként cserélgesd. Örülj az ajándékba kapott rajzoknak! Őrizd meg és gyűjtsd mappába a munkáit! És ha látogatóba jön a nagymama vagy más rokon, jó barát, akkor vegyétek elő a rajzokat, mutassátok meg és büszkélkedjetek el velük.

Mindez növeli a gyermek rajzolási kedvét és az önbecsülését is, hiszen érzi, hogy szüleinek is fontos az, amit ő készít, alkot.

Kíváncsi vagy, mi mindenről vallanak a gyermekrajzok?
Hogyan jelzik, hogy hol tart a gyermek a fejlődésben?
Mit árulnak el a gyermek személyiségéről és lelkivilágáról?
Akkor itt választ találsz a kérdéseidre! Katt ide>>
7+1 tipp, hogy megkedveltesd gyermekeddel a rajzolást

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .