Az introverzió –extroverzió polaritás olyan tipológiai dimenzió, amely tükrözi alapvető személyiségjegyeinket, magatartásunkat és beállítottságunkat.

Az introverzió-extroverzió fogalmát Carl Gustav Jung vezette be a pszichológiában. A fogalompár arra utal, hogy figyelmünk milyen mértékben irányul befelé, önmagunk felé, vagy kifelé, a külvilág felé. Az introverzió: befelé fordulást, az extroverzió: kifelé fordulást jelent.

Az, hogy személyiségünk az extroverzió-introverzió skálán melyik irányába és milyen mértékben mozdul el, az befolyásolja emberi kapcsolatainkat, munkastílusunkat, érdeklődésünk irányultságát.

Így ezen személyiségvonásunk ismerete nem csak önismereti, hanem pályaválasztási, pályaalkalmassági, illetve párválasztási szempontból is segítségünkre lehet.

Mivel a személyiségünk folyamatosan alakul, ezért az évek során változhat introvertáltságunk vagy extrovertáltságunk mértéke, erőssége, de általában az alapszínezet megmarad.

Mi jellemzi a két személyiségtípust?

extrovertalt-introveralt

Gondolkodás, világnézet

Az introvertált embert a belső élményei foglalkoztatja. Figyelmét és energiáit a saját belső világára irányítja, míg az extrovertált típus minden figyelmét és érdeklődését a környező világ, az emberek az események és a külső élmények kötik le, és életét az őt körülvevő világgal való kapcsolata tölti ki.

Az extrovertált ember a valóság tárgyaira alapoz, aszerint tájékozódik. Gondolatait, cselekedeteit és erkölcsi törvényeit a környező társadalom szokásai befolyásolják, határozzák meg.

Az introvertált fenntartással fordul a külvilág felé, mindent megkérdőjelez és elméleteket vet fel. Szerinte a világ nemcsak olyan, amilyen, hanem olyan is, amilyennek látszik, ezért sokszor szubjektív módon tájékozódik. Saját értékítélete szerint hoz döntést.

Emberi kapcsolatok

Az extrovertált ember közvetlen, nyitott barátkozó természetű. Könnyen és jól alkalmazkodik, kiterjedt társasági köre van. Kedveli az új helyzeteket, kalandokat, nyitott az új ötletekre. Élvezi a pörgést, ha egyszerre több izgalmas esemény zajlik körülötte. Mottója: „Minél több, annál jobb!”

Az introvertált típus csendes, megfontolt, zárkózott, visszahúzódó. Nagy társaságban, idegen közegben feszélyezetten mozog, a tömeg idegessé, feszültté teszi. Távolságtartó, nehezebben alkalmazkodik és teremt új kapcsolatokat. Jól elvan egyedül is. Általában kevés, de tartós és mély barátságok, viszonyok kialakítására törekszik. Mottója: „A kevesebb, néha több”.

Munka

Az extrovertáltak azokat a munkahelyeket kedvelik, ahol közvetlenül emberekkel dolgozhatnak. Azokban a feladatokban sikeresek, amelyek nem igényelnek hosszú távú tervezgetést, inkább azonnali tetteket kívánnak. Az extrovertáltak tele van tetterővel, gyakran úgy érzik, szétveti őket az energia, és azonnal csinálniuk kell valamit. A lassú vezetők, kollégák idegesítik őket.

Az introvertáltak inkább egyedül szeretnek dolgozni. Azokat a feladatokat kedvelik, amikor átadhatják magukat gondolatainak, és alaposabban elmélyedhetnek néhány érdekes témában. Szívesen elmélkednek és keresik a válaszokat az élet nagy kérdéseire.

Az introvertáltak nem kedvelik a váratlan helyzeteket, ezért előre terveznek és rendszerint kitartóak. Az extrovertáltak vállalkozó szelleműek, de nem túl kitartóak.

Reagálás az érzelmi stresszre és konfliktusra

Az introvertált személy érzelmi stressz vagy konfliktus esetén bezárul, visszahúzódik a csigaházába, és csendes szomorúságba burkolózik. Pesszimista és aggodalmas beállítottsága miatt könnyen depresszióssá válhat, és úgy érzi képtelen a cselekvésre.

Ha az extrovertált embert éri konfliktus vagy stressz, akkor társaságot keres, akivel kibeszélheti magát, vagy valamilyen tevékenységgel, mozgással vezeti le a feszültségét.

Érdekel a grafológia és az önismeret? Szeretnél értesítést kapni
Az írás tükrében.hu legújabb blogbejegyzéseiről?
akkor iratkozz fel a hírlevére >>>

Extrovertált vagy introvertált típus vagy?
Cimke:     

11 thoughts on “Extrovertált vagy introvertált típus vagy?

 • 2010. június 24. csütörtök at 12:25
  Permalink

  Szerintem a kettő keveréke vagyok, illetve váltakozik egy-egy dolgon belül a két tulajdonság. Remélem, nem baj. Amúgy is fordítva vagyok összerakva, miért lenne bármi egyértelmű bennem? De vannak határozottan egyik vagy másik csoporthoz tartozó ismerősem.
  Mindenkinek szép napot kívánok!

 • 2010. június 24. csütörtök at 17:26
  Permalink

  Kedves B.A.!
  Valóban könnyebb felismerni azokat, akik jellegzetesen és következetesen vagy extrovertáltak, vagy introvertáltak.
  Valójában mind a két típus tulajdonságaiból hordozunk magunkban valamennyit. Ezért lehetséges az, ami több embernél is előfordul, hogy az élet egyik terültén inkább az egyik, míg egy másik területén inkább a másik típus jellegzetességeit mutatják, vagy ugyanazt a típust, de eltérő mértékben. Pl.: egy színész a szerepei megformálásakor előadás közben én-je extrovertált törekvéseit, szereplési vágyát éli meg, míg a magánéletében nagyon is visszafogott.

 • 2010. június 24. csütörtök at 18:11
  Permalink

  Kedves B.A.!

  Szerintem inkább előnynek tekinthető az introverzió és extroverzió keveredése személyiségünkben, hiszen ezáltal egyedi, sokszínű, “beskatyulyázhatatlan” egyéniségek vagyunk.
  Kevés olyan embert ismerek, aki egyértelműen egyik, vagy másik típus jellemzőit viseli magán. Bevallom, az ilyen emberek számomra kevésbé érdekesek.A pusztán introvertált típustól egyszerűen ásítanom kell, míg az extrovertált teljesen lemeríti az energiatartalékaimat.
  Való igaz, hogy introvertáltságunk és extrovertáltságunk mértéke személyiségfejlődésünk során kisebb-nagyobb mértékben változhat, különösen az egyes életterületeket illetően.
  Megfigyeltem, hogy személyes kapcsolataink tekintetében általában partnerfüggő a dolog. A másik kisugárzásának milyensége, empátiájának mértéke, társadalmi helyzete inroverziót, vagy extroverziót vált ki belőlünk.
  Azt gondolom, ösztönéletünk az a hely, ahol változatlan az a bizonyos alapszínezet.

 • 2010. december 19. vasárnap at 16:02
  Permalink

  Én azt szeretném kérdezni hogy ha olyan tulajdonságokat tartalmazok amik nem határozzák meg megfelelőképpen a személyiségem ,például lobbanékony vagyok és ha kárt okoznak nekem nagyon dühösen reagálom le,de azon felül nagyon szeretem a magányt.Elvégeztem többféle személyiség tesztet és minden esetben a flegmatikusságom és a melankólikusságom megeggyező volt.A meghatározások nem felelnek meg az én személyiségemnek teljesen,probléma ez??

 • 2010. december 19. vasárnap at 17:25
  Permalink

  Kedves Eszter!

  Az emberi személyiség rendkívül összetett és folyamatosan változik, formálódik, alakul.
  Vannak olyan személyiségvonásaink, tulajdonságaink, amelyekkel szinte nap, mint nap szembesülünk, és vannak olyanok, amelyek csak nagyon ritkán bukkannak fel bennünk – szinte önmagunknak és a környezetünknek is meglepő módon. Számos olyan tulajdonság is él bennünk, amit megpróbálunk elfedni, elnyomni önmagunkban, pl.: mert nem szimpatikus, vagy a társadalom elítéli, vagy a környezetünkben élők nem tolerálják.
  Azt írod, hogy a tesztek alapján a flegmatikus és a melankolikus vonások egyezőséget mutattak nálad. A vérmérsékleti tipológián belül e két típusnak talán kevésbé van szüksége a kapcsolatokra, pontosabban ritkán foglalnak el központi szerepet a társaságban. Azonban a lobbanékonyság és düh látható kifejezése inkább a kolerikus típus sajátossága. Lehet, hogy nálad az extrovertált, kifelé irányuló vonás azokban a helyzetekben nyilvánul meg, amikor jelzed a másiknak “eddig és ne tovább”, vagyis amikor saját határaidat, érdekeidet, önérzetedet kell megvédened.

 • 2010. december 22. szerda at 23:26
  Permalink

  Nagyon szépen köszönöm,most már kitisztultak nagyjából bennem ezek a fogalmak és jobban tudom azonositani avagy uralkodni ezeken az érzéseken adott esetben!

  Eszter (13.életév)

 • 2011. június 07. kedd at 19:19
  Permalink

  Takács Györgyné Zsuzsanna .Férjem introvertált , flegmatikus
  Amikor alszik kikapcsolom , vagy hallkra veszem a rádiot fel
  ébred rá .A csendre felélénkül az agya .Nem tud vissza aludni .Épitész , statikus mérnök ,már nyugdijas . Mig dolgozott otthon végezte a munkáját .Nem lehetett zavarni .
  Nagyon szeret egyedül lenni , olvas TV rádio mellett .Nem
  türi a fecsegést . Rám is szol . Nem veszem észre öt a mü –
  sor érdeli . Én megértem . Introvertált embernek szüksége
  van arra hogy ne zavarják . Magában tud töltekezni az ö kis
  csigaházaba .Nem szereti a nagy társasági életet.Vicesen gu
  nyolodik , ha rászolok . Humorosan , jól áll neki .

 • 2011. június 07. kedd at 19:50
  Permalink

  Takács Györgyné Zsuzsanna . Én extravertált kolerikus vagyok
  Vendéglátóiparban , felszolgálóként dolgoztam .Hangos zene
  nagy társasági élet . napi 16 orai munka nem fársztott el .
  De ha otthon csendben vagyok , munka képtelené válok , álmos leszek .Csedben alszom el . Ezért Férjemtöl külön szo
  bában alszom .Most vonat kiséröként , járom az országot .
  Borzalmasan unalmas lenne mindig otthon lenni .Az uton min
  dig van akivel beszélgetek .Ha fel idegesitenek néha nem tu
  dom vissza tartani magam .Oda mondogatom a magamét .De hamar
  meg nyugszom utána , nem vagyok haragtartó .Ellenben Férjem
  Ö mindig csendben marad behuzodik a csigaházába .Nem tudunk
  összeveszni , mert nem válaszol . Nagyon nyugodt tud maradni . Nem lehet soha kizökenteni . Sohasem láttam
  dühösnek .Mint vezetöt , nagyon szerették a dolgozoi .
  Nagy hibám . Gyorsan lereagálok mindent .Nem hagyok idöt
  átgondolni dolgaimat .Sokszor tul hamar döntök .Néha rá
  akarom kényszeriteni másra az Én akaratomat .Ha ideges
  leszek , rohanok az uszodába . Több orai uszás után jól
  elfáradok . Megnyugszom , és utána jól esik a pihenés .
  Idegesitenek a lassu mozgásu emberek . Nekem még most is
  rengeteg energiám van . 59 éves vagyok .Laza modon barát
  kozom . Nagyon könnyen , gátlások nélkül teremtek , bárkivel kapcsolatott. Sohasem jövök zavarba . Szükségem
  van napi szinten hogy emberek vegyenek körül . De csak a
  családomat engedem magamhoz közel .

 • 2012. november 11. vasárnap at 00:10
  Permalink

  az extrovertálttal nem teljesen értek egyet. Jómagam kolerikus vagyok, ezek a tulajdonságok inkább a szangvinikusra utalnak. Ha valaki nagyon felbosszant nem kibeszélem a problémát, hanem behúzok az illetőnek… (xD). Bár ha nem valaki, hanem valami dühít fel, tényleg levezetem valami tevékenységgel: a fődhöz b*szom a tolltartómat…… A kolerikusra pedig kifejezetten jellemző tulajdonság a kisebb baráti kör, de az a kisebb baráti kör viszont nagyon jó barátokból áll, és azok közül is csak 2-3 férkőzött nagyon közel hozzám. Magam sem vagyok nagyon barátkozó típus, sőt, egyáltalán nem vagyok az. A társadalmon nem nagyon befolyásol, a fűút melletti járdán rákezdek a Gangnam style táncra, akárhányan megbámulnak, mert jó táncolni (xDDD). Most kifogásoltam azokat a dolgokat, ami szinte bármely szangvinikusra igaz, de a legtöbb kolerikusra nem teljesen. Ha valakit érdekelnek még a személyiségtípusok részletes leírása akkor itt van ez az oldal, én ezt találtam a leghasznosabbnak: http://www.tulelocsomag.hu/cikkek/1051szemelyisegtipusok.html

 • 2013. április 30. kedd at 23:33
  Permalink

  Kedves Takács Györgyné!

  Nagyon érdekesnek találom a példáján keresztül, amit írt, én is pont ilyen típus vagyok és jó volt visszaolvasni a saját magam tulajdonságait! Köszönöm! 🙂

 • Pingback:Ha Ön nyitott a világ felé, akár ebben a két szakmában is elhelyezkedhet! | Case.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás