Ma már számtalan rajzeszköz közül válogathatunk, ám ahhoz, hogy a gyermek számára valóban élvezet és sikerélmény legyen a rajzolás, fontos hogy jó minőségű és z életkorának megfelelő rajzeszközöket használjon.

mikor mivel rajzoljon a gyerek

Zsírkréta

A zsírkréta ideális választás az 1-3 éves gyerekek számára, akik éppen csak elkezdtek rajzolgatni, firkálni. Kezdetben a kisgyerek marokra fogva tartja a rajzeszközt. Ezért célszerű először vastagabb, rövidebb és tompább rajzeszközt adni a kezébe. A zsírkrétát könnyen marokra foghatja a kisgyermek és nem szúrhatja meg magát vele. A zsírkréták nehezebben törnek, és élénk színeket hagynak.

Festék, tempera

Nagy előnye, hogy lehetőség van a színek keverésére, ami fejleszti a színekkel való ismerkedést és a gyermek kreativitását is. A festék további előnye, hogy nemcsak különböző vastagságú ecsetekkel lehet felvinni a színeket a papírra, hanem az ujjfesték változatát kézzel, ujjakkal is. A „legális maszatolás” igazán nagy élményt jelent a kicsik számára, főleg ha az a szülőkkel együtt végezhető.

Színes ceruzák

Az óvodában és az iskolában a leggyakrabban használt és legkedveltebb rajzeszköz a színes ceruza. Előnye, hogy olcsón beszerezhető, hosszú ideig használhat, és kevésbé maszatol, hagy foltot, mint a kréta vagy a festék. Az alapszíneket tartalmazó csomagoktól a különböző színárnyalatokat is tartalmazó többdarabos készletekig válogathatunk. Jó, ha minél több színese van a gyermeknek (minimum 18 db-os készlet), és fontos hogy a ceruzák ki legyenek hegyezve. A színes ceruzák használata során a gyermek felismeri, hogy attól függően, hogy mennyire nyomja rá a papírra a ceruzát, ugyanaz a szín erősebb vagy halványabb nyomot hagy.

Ha a kisgyermek még nem tanulta meg a háromujjas ceruzafogást, akkor érdemes a vastagabb ceruzákat választani, majd később jöhet a vékonyabb változat.
A ceruzafogást már elsajátított balkezesek viszont jobban boldogulnak az átlagosnál vékonyabb, 3-6 oldalú (tehát nem a hengeres) ceruzatokú rajzeszközökkel. Számukra kényelmesebb a puhább hegyű ceruzák használata.

Filctoll

Színezésre és a kontúrok megrajzolására egyaránt használható, és élénk színek felvitelét teszi lehetővé. Mivel a filctollak egy idő után kiszáradnak, ezért rövidebb ideig használhatók, mint más eszközök, főleg, ha gyengébb minőséget választunk. Hátránya lehet még, hogyha a gyermek nagyon erősen rányomja a filctollat a papírra, benyomódhat a hegye és használhatatlanná válik.

Jó, ha a gyereknek minél több rajzeszköze van, és a fenti négy fő rajzeszközön túl érdemes más rajzolási, ábrázolási technikákkal, rajzeszközökkel és azok használatával is megismertetni. Pl.: tus, szén használata, akvarellfestés, üvegfestés, amelyek hobbi-, kreatív- és művészboltokban beszerezhetők.

12-14 éves kora után a legtöbb gyermek  azért hagy fel a rajzolással, mert nem kap segítséget a realisztikus rajzolási technikák elsajátításához.

 

Kíváncsi vagy, mi mindenről vallanak a gyermekrajzok?
Hogyan jelzik, hogy hol tart a gyermek a fejlődésben?
Mit árulnak el a gyermek személyiségéről és lelkivilágáról?
Akkor itt választ találsz a kérdéseidre! Katt ide>>
Mikor mivel rajzoljon a gyerek?
Cimke:     

Egy gondolat a “Mikor mivel rajzoljon a gyerek?” -hoz

  • 2011. július 29. péntek at 15:32
    Permalink

    Már régóta tartom veled így a kapcsolatot, s köszönöm, hogy sokszor nagyon-nagyon sok jó dolgot küldesz.

  • 2011. november 08. kedd at 22:41
    Permalink

    Szia Szilvi!

    Egy-számomra-érdekes módszert próbáltam ki.
    Rajzoltam valamit,de nem a domináns kezemmel,hanem a másikkal.Ez a nem domináns kéz a bal.Szándékosan csináltam
    természetesen,kíváncsi voltam a belső gyermek ilyen módú
    megnyilvánulására.
    Egy házat rajzolt,de tele volt ablakokkal.Még a háztetőn is volt:-))így a cserepek lemaradtak.
    Érdekelne,hogy vajon miért ez az érdekes megnyilvánulás?
    Köszönöm,ha válaszolsz

    Brigi

  • 2011. november 09. szerda at 12:54
    Permalink

    Szia Brigi!

    Szuper jó ötlet ez a módszer, amiről írtál. 🙂
    A ház önmagunk jelképe, az ablak pedig a ház “szeme”, vagyis látásmódunkról tanúskodik. Arról, hogy mennyire vagyunk nyitottak a külvilág eseményeire, történéseire, milyen széles a látókörünk, mennyire van rálátásunk a minket körbevevő világról. Minél több az ablak, annál kíváncsibb, érdeklődőbb az ember, illetve jelen esetben a belső gyermeked. Mivel kapcsolatban nem elégíthetted ki gyermekkorodban a kíváncsiságodat?
    A tető a biztonság- és a védelemigényt jelképezi. A tetőn lévő ablakok egyrészt jelezhetik a felfelé tekintést, a spirituális érdeklődést, de utalhatnak arra is, hogy nagyon érzékeny vagy az érzelmi támadásokra (lemaradt a cserép = a védelmi vonal), és gyakran azt fürkészed, hogy honnan, kitől jöhetnek bántó üzenetek.

  • 2011. november 09. szerda at 21:40
    Permalink

    Szia!

    Köszönöm a választ,igazából mindkettő lehetőség
    lehetséges.:-))))
    Hogy mire voltam ennyire kíváncsi,azt meg kiderítem-))).
    Sajnos mostanában nem járok otthon,de már várom,hogy újra
    elvihessem egy írásom.

    Köszönöm mégegyszer

    Brigi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .