Ha egy nő valamilyen lelki válságon megy át, vagy párkapcsolati problémái vannak (szakítás, válás), akkor vagy takarít-szelektál-pakol, vagy új frizurát csináltat, esetleg hajszínt vált.

Milyen személyiségről árulkodik a hajszín?Ahogy a takarítás, úgy a hajvágás is szimbolikusan arra utal, hogy az illető megpróbál rendet teremteni az életében, önmagában.

Az új hajszín megjelenése pedig azt jelzi, hogy már túlléptünk a dolgon (vagy legalábbis látjuk már az alagút végét) , és hogy szükségünk van a megújulásra, vagy arra, hogy személyiségünknek egy másik oldalát akarjuk előhívni, kifejezni.

Az egyes hajszínekhez tudat alatt bizonyos személyiségvonásokat, tulajdonságokat társítunk.

Ha tudod, hogy melyik hajszín miről árulkodik, az segíthet önmagad megismerésében. Hiszen tudni fogod, hogy

 • eredeti hajszíned alapján milyennek látnak téged az emberek?
 • az új hajszín révén milyennek szeretnéd, hogy lássanak téged?

Milyen személyiségvonásokat tükröznek az egyes hajszínek?

Szőke ciklon

A szőke hajszínben egyrészt van valami angyali, gyermeki ártatlanság, ami sok férfi felébreszti a védelmező ösztönt. Másrészt a szőkékre mondják, hogy igazi szexbombák, akikből sugárzik az érzékiség, az erotika, a kacérság. A szőke haj vonzza tekintetet. A szőkékről azt tartják, hamar a figyelem középpontjába kerülnek, népszerűbbek a társaságban, és emiatt több jut nekik a szórakozásból.
A szőkékről sokan azt is gondolják, hogy kissé butuskák, emiatt a munkahelyen és a hivatali életben kevésbé veszik komolyan őket és az ötleteiket, viszont a reprezentációhoz és egy termék sikeres eladásához keresve sem találhatnának jobbat náluk.

Dögös vörös

Természetes vörös hajjal a lakosság mindössze 2-5 %-a születik, ezért különlegesnek, szokatlannak számít – üldözték is a vörös hajúakat a középkorban rendesen, csakúgy, mint a balkezeseket, és mindenkit, aki egy kicsit kilógott a sorból, mondván, hogy az ördög lakik benne. A vörösökben valóban van valami démoni, ami egyszerre vonzó és veszélyes.
A vörös hajszínhez társított személyiségvonások: szenvedélyesség, energikusság, forrófejűség, öntörvényűség. A vörös haj azt sugallja, hogy az illető bízik önmagában, életrevaló, tudja, mit akar és el is éri, azt. Mindig a saját útját járja, kissé akaratos és nagyon szexi.
A férfiakban felébreszti az ösztönt, hogy megzabolázzanak egy ilyen kis vadócot.
A munkában tőlük várják a kezdeményező ötleteket, a kockáztatást és a lelkesítő hajtóerőt.

Rejtélyes fekete

A fekete haj egyszerre egzotikus és érzéki (különösen kreol bőrrel, sötét színű, ívelt szemekkel), misztikus és sejtelmes (kékesfekete árnyalatban fehér bőrrel). A fekete sugallhat keménységet, határozottságot és megközelíthetetlenséget, ami tiszteletet és megbecsülést vált ki a környezetből és a férfiakból. olyan embert tükröz, aki intelligens, megfontolt és érdemes odafigyelni a szavára.
A fekete hajszín ugyanakkor sejtethet a zárkózott, érzékeny, törékeny Hófehérkét is, akit a férfiak meg akarnak menteni.
A fekete hajúakról a munkában megbízhatóságot, higgadt és körültekintő döntéshozatalt, a dolgok irányítását, összefogását feltételezik.

Érzéki barna

A barna hajúakat felelősségteljesnek, megbízhatónak, kiegyensúlyozottnak, szelídnek és mély érzésűnek gondolják. Barátságosak, de kerülik a fölösleges feltűnést. Egyenesek, őszinték, egyszerűek és természetesek, de mert van bennük tűz is, ezért nagyon érzékiek.
Tudásuk, ismereteik mélyek és alaposak. A munkában precízek, fegyelmezettek, kitartóak, lehet rájuk számítani.
A melegségre, odaadásra, biztonságra, nyugalomra és mély érzésekre vágyó férfiakat vonzza leginkább.

Önismereti gyakorlat:

Gondold át, hogy

 • a hajszín váltás esetén mely személyiségvonástól szeretnél tudat alatt szabadulni, mivel nem vagy kibékülve, miből van eleged?
 • Illetve: milyen személyiségvonást szeretnél erősíteni, „kifejleszteni” önmagadban az új szín elérésével?
Milyen személyiségről árulkodik a hajszín?
Cimke:                 

10 thoughts on “Milyen személyiségről árulkodik a hajszín?

 • 2011. március 01. kedd at 20:57
  Permalink

  Takácsné Zsuzsa vagyok ,59éves természetes sötét szöke hajam
  van . Még nem öszülök .Fiatal koromba senki nem hitte el hogy nincs a hajam befestve . Mindenki azt mondta nem lehet
  ennyire szöke egy természetes haj .170cm magas vagyok .Nem
  állitom hogy a szépségem miatt , de valoban a ha társaságban
  votam , felém fordult mindenkinek az elsö tekintete .Két öz
  vegység után is nagyon jól sikerült harmadik házzasságban
  élek . Több alkalommal is , akaratomon kivül , újra kellett
  átszerveznem az életem .Arra sohasem gondoltam még , hogy
  a hajam szinén változtassak .

 • 2011. március 01. kedd at 21:10
  Permalink

  Kedves Szilvia Nagyon köszönöm az önismereti farajz- kalauz
  CD , jól sikerült . Mindig is volt egy belsö vágyam , hogy
  kényelmes pihenés közben itthon tanulni . Szeretem a grafo-
  logiát .Igaz már nem úgy hogy szakmaként gondoljak rá .
  Nagy örömömre volna .Ha több ilyen témáju CD meg lehetne
  vásárolni .

  Tisztelettel : Takácsné Zsuzsa

 • 2011. március 06. vasárnap at 18:25
  Permalink

  Kedves Szilvia!
  Köszönöm a blogot! Megint sikerült felkeltened az érdeklődésem.
  Miután körbetekintettem a saját házam táján és az ismerőseim berkeiben (és közben jól szórakoztam), elmondhatom, sok igazságot fedeztem fel a hajszín tükrében felsorolt személyiségvonásokban. Egyezem azzal a megállapítással is, hogy hajszínváltással általában valamilyen életszakaszt igyekszünk magunk mögött hagyni abban a reményben, hogy az új hajszín majd kihangsúlyozza az általunk annyira vágyott tulajdonságokat. Azt gondolom, ez csak abban az esetben sikerül, ha valóban rendelkezünk azokkal a bizonyos tulajdonságokkal, amelyek eddig rejtve voltak önmagunk és a nyilvánosság előtt. Ekkor a hajszínváltás valóságos áldás számunkra.
  Viszont, ismerek angyalszőkére festett amazont, akiből csak úgy árad a határozottság és keménység, és élénkpiros hajú butuskát, akinek még a mozdulatai is oly mértékben korlátoltak, hogy egy kisgyerek számára is egyértelmű a z ellentmondás, nem beszélve az ártatlan, kékszemű éjfeketére festett naiváról, aki tiszta gyermeki csodálkozásnál egyebet nem sugároz magából, ahol sem a belső tartalom, sem a külvilág felé való megnyilvánulás nincs harmóniában a hajszínnel. Számomra ezek a hölgyek erőltetett szőkék, erőltetett vörösek és erőltetett feketék.
  Érdekes, erőltetett barna senki nem akar lenni, pedig a természetes barnák rendkívül nemes személyiségvonásokkal rendelkeznek, és tudomásom szerint, a férfiak is imádják őket!

 • 2011. március 07. hétfő at 22:46
  Permalink

  Kedves Szilvia!
  Nagyon kevesen vagyunk, akik válalják korukat és magukat.Nekem már jó ideje ősz a hajam és nem zavar. Mindig győzködnek,hogy festessem be,az már nem én lennék.Maradok a természetesnél. Üdv Mindenkinek

 • 2011. március 09. szerda at 15:58
  Permalink

  Kedves Kornélia!

  Nagyon jó a meglátásod. Egy új hajszínt tudni kell viselni! És valóban nem árt, ha van bennünk abból a személyiségvonásból egy kicsi, amit az új hajszínnel fel szeretnénk erősíteni magunkban. Pl.: ha barnaként egy kis vörhenyes árnyalattal szeretnénk kissé lendületesebbek, rakoncátlanabbak lenni, akkor jó ha már eleve van bennünk egy kis vállalkozókedv, spiritusz ;-).
  Az viszont nagyon kiábrándító, ha az új szín nem azt a tulajdonságot hozza ki belőlünk, amire vágytunk. Pl.: ha az éjfekete hajtól nagyasszonnyi tiszteletet várunk el, de inkább a depressziós, “világfájdalom hangulatot” hozza ki belőlünk.

 • 2011. március 16. szerda at 15:08
  Permalink

  A téma nagyon érdekes nöi szemmel!Én középszöke(festett)vagyok.Szeretném egy kicsit nyár felé világosabbra festeni.55 éves vagyok.Kell,hogy magammal is elhitessem azt,hogy nem vagyok annyira “öreg”!

 • 2011. július 28. csütörtök at 21:50
  Permalink

  Szia Kornelia, en nagyon egyetertek a leirtakkal, en 19 eves vagyok es mar minden fajta fele hajszinem volt mar. Hogy oszinte legyek en kint angliaban es hat hogyis monjam a fekete boru pasiknak, negereknek sokkal jobban bejon a barnatol a fekete hajig, de viszont a feher boru pasiknak sokkal jobban bejon a barnatol a szokeig hajszin. Ha viszont piros, vagy voros vagy pl lila de volt rozsaszin hajam is, akkor kb 18 evesek meg az allattiak figyeltek fol ram. Ami nem volt valami jo. Szval annyi variacio van erre a temara hogy csak na 🙂 , nagyon tetszik amiket irsz, sok sikert tovabbra is, puszi x

 • 2011. július 28. csütörtök at 21:53
  Permalink

  Bocsi a szokihagyasokert meg szoveglemaradasokert, csak telorol irok. Es …

 • 2011. július 29. péntek at 15:44
  Permalink

  Hali!

  Nagyon jó ez a téma!
  Fiatal koromban eldöntöttem, hogy bizonyos kor után nem hordok hosszú hajat. Így is lett. Most tavasztól őszig egészen rövid a hajam, mert kényelmes, télen hagyom egy kicsinykét nőni, már amennyire van ideje.
  Arra gondoltam régebben, hogyha félig megőszülök, csak akkor festetem be. Lehet, hogy még nem tartottam itt, de egyik napról a másikra – és, mert készültem egy társasági eseményre -, befestettem a hajam. A sok ősz hajnak nincsen tartása. Igyekeztem olyan barna lenni, mint amilyen voltam. Lehetetlen olyan tónust találni, de legalább hasonlít. Egyáltalán nem értem, hogy miért kellene változtatni. (Pedig kísérletező típus vagyok.) Vannak is árnyalatok, amik bejönnek, de mi van, ha nem áll jól? Egyik napról a másikra nem lehet visszaügyeskedni a régi színt. Valamikor próbáltam szőke parókát, de öregített. Minden elismerésem azoknak a fiataloknak, akik bevállalnak merész színeket, és formákat – egy bizonyos határon belül.
  Kornélia véleményével egyetértek. Neked milyen színű a hajad? Nem mintha számítana.
  Kinek van véleménye a melírozott hajról?

  Szép napokat kívánok!

 • 2011. július 29. péntek at 19:41
  Permalink

  Kedves B.A!
  Nagyon örülök, hogy hosszú idő után újra találkoztunk itt, Szilvia oldalán! Én azóta is hűséges és lelkes olvasója vagyok Szilvia minden írásának.
  Az a helyzet, hogy én festett szőke, vagyok, de mégis igazi :-), abból a fajtából, akinél az emberek többsége elsőre ráérez, hogy nem lehet “leszőkenőzni”.
  Gyerekkorom óta mindig szőkehajú voltam, de egy napon a tükörbe nézve ráébredtem, hogy megsötétedett a hajam, éppen csak annyira, ami meg sem közelíti a puha, meleg barnát. Idegennek éreztem a tükörképem, hisz az arcom, az alkatom, a karakterem, mind a szőke után kiáltott, így hát befestettem, természetesen “természetes” szőkére. Sokan nem is tudják, hogy festett szőke vagyok.
  Kedves B. A.! Viszonzásul elárulnád a keresztneved, hogy ezentúl tudjalak hogyan szólítani?:-) Üdv. Kornélia

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás