Az önbizalom megerősítése nem megy hipp-hopp. Türelem és kitartás is kell hozzá, de az alábbi 10+1 önbizalom-növelő tipp segítségedre lesz az elindulásban.

Felmérések szerint 10-ből 7 ember önbizalomhiánnyal küzd, alul értékeli önmagát. A gyenge önbizalom a munkában, a kapcsolatokban, a szülői teendők ellátásában és a döntéshozatalban is érezteti negatív hatását. Az önbizalomhiány megakadályoz abban, hogy elérd, amit akarsz, és gyengébben teljesítesz, mint amire valójában képesek lennél.

Hogyan növelheted az önbizalmad?

10+1 tipp önbizalom növeléshez1. Tükör előtti gyakorlat

Állj a tükör elé, nézz a saját szemedbe és mondd magadnak naponta 10x: „Szeretem magam. Elfogadom magam olyannak, amilyen vagyok. Bízom magamban.”

2. Hagyj fel az összehasonlítással!

A gyenge önbizalommal rendelkező ember hajlamos másokhoz hasonlítani önmagát, és remek érzékkel mindig megtalálja azokat, akik jobbak, szebbek, okosabbak, sikeresebbek vagy tehetségesebbek nála. Ezzel valójában csak a kisebbrendűségi érzésedet és a negatív énképedet erősíted meg. Lehet, hogy az általad kiragadott tulajdonságát tekintve tényleg jobb nálad az adott személy, míg más tulajdonságait tekintve akár elbújhatna mögötted.

3. Értékes, egyedi és különleges ember vagy!

Senki sincs a Földön, aki ugyanolyan lenne, mint Te. Még az ikrek sem teljesen egyformák. Mindenki máshonnan jött, más családi háttérből, más körülmények közül indult, más adottság- és képességcsomagot kapott, más hatások és élmények érték és formálták, más életfeladatot kapott. Hogyan fedezheted fel a benned rejlő értékeket? Önismeret fejlesztéssel, eddigi életutad feltárásával.

4. A gyengeségeid és a hibáid helyett az erősségeidre koncentrálj!

Ha arra figyelsz, hogy mi az, amit nem tudsz, mi az, amiben nem vagy jó, azzal csak az értéktelenség, tehetetlenség és tehetségtelenség érzést erősíted önmagadban, nem pedig az önbizalmat növeled.

Írj össze minimum 30 olyan tulajdonságodat (lehet külső és belső tulajdonság is), ami tetszik magadon, amit kedvelsz és értékelsz magadban.

5. Agyban dől el!

A dolgokhoz való hozzáállásod és elvárásaid előrevetítik és meghatározzák a várható eredményt. Ahogy Henry Ford mondta: „Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz.”

6. Hagyj fel az önkritizálással, önmarcangolással!

Előfordul, hogy utólag rágódsz, szégyenkezel, kritizálod magad egy kellemetlen helyzet vagy rossz döntés miatt? Szemrehányást teszel magadnak azért, amit nem tettél meg, vagy azért, amit megtettél, vagy amiatt amit másképp/jobban kellett volna tenned?

Utólag mindig okosabb az ember. Ám ahelyett, hogy marcangolod önmagad és felőrlöd azt a kis meglévő önbizalmadat is, ami van, inkább tudatosítsd magadban, hogy ott és akkor a lehető legjobb döntést hoztad meg, amit a rendelkezésedre álló információk alapján az akkori éneddel, érzéseiddel és képességeiddel meghozhattál.

7. Meríts önbizalmat a korábbi sikereidből!

Oké, lehet, hogy voltak helyzetek, amikor nem remekeltél, de biztos voltak olyanok is, amiket remekül megoldottál. Gondold végig és jegyezd fel életed azon eseményeit, amikor valamilyen sikert, eredményt értél el, ami örömteli érzéssel töltött el. Pl.: sikeres nyelvvizsga, a megszerzett jogsi, egy ügyesen elsimított félreértés stb. Vedd elő és olvasd át a listádat, amikor kerülget a világfájdalom.

8. Tartsd be az ígéreteidet! Különösen a magadnak tett ígéreteket!

Az önmagadnak tett, de be nem tartott ígéretek révén úgy szivárog el az önbizalmad, mint a lufiból a levegő. Ha folyton fogadkozol, ígérgetsz, de nem teszed meg, amit elhatároztál, azzal arra tanítod magadat, hogy megbízhatatlan vagy, ne higgy magadnak. A megoldás az, hogy inkább ne ígérj, ha tudod, hogy úgysem tartod be, vagy inkább kevesebb és kisebb dolgokat ígérj, de azokat tartsd is be.

9. Tégy úgy, mintha…

Az aktuális lelki állapotot jól tükrözi a testtartás, a testbeszéd: a görnyedt testtartás, az előreesett vállak, a behúzott nyak és a leszegett fej, a lesütött szemek az önbizalomhiány jelei. Ám pszichológiai vizsgálatok igazolják, hogy bizonyos testi változásokkal, változtatásokkal belső lelki és érzelmi változások idézhetők elő. Vagyis ha az önbizalmadat szeretnéd növelni, akkor húzd ki magad: hasat be, mellet ki, fejet fel, nézz a másik szemébe és mosolyogj!

10. Ügyelj a megjelenésedre!

A kinézetünk befolyásolja, hogyan érezzük magunkat a bőrünkben. Lehet, hogy nem vagy teljesen elégedett a külsőddel, ám ha törődsz magaddal, ha gondot fordítasz a rendszeres tisztálkodásra, haj- és bőrápolásra, a csinos és rendezett öltözködésre, azzal több oldalról is támogattad önbizalmadat. Hogyan?

  • az idővel és a készülődéssel, amit a tested ápolására fordítasz, a tiszteletedet és a gondoskodásodat fejezed ki önmagad felé
  • a végeredmény önmagában is szívet melengető érzésekkel tölt el
  • a külső elismerő pillantások pedig ugyancsak növelik önbizalmadat

10+1 Kerüld a negatív emberek társaságát!

Akik örökké csak aggodalmaskodnak, kételkednek mindenben, panaszkodnak, kritizálnak, akik lefárasztanak, „leszívják” az energiádat, azok a bizonytalanság, a tehetetlenség és kiszolgáltatottság érzést erősítik meg benned. Önbizalom növeléshez olyan emberek társaságát keresd, akik pozitívan gondolkodnak és akik tesznek önmagukért, boldogulásukért.

Nagyobb önbizalomra, önismeretre vágysz? Akkor katt ide és  iratkozz fel
Az írás tükrében hírlevére és ingyenes Mini grafológia tanfolyamára >>

 

10+1 tipp önbizalom növeléshez
Cimke:                 

Egy gondolat a “10+1 tipp önbizalom növeléshez” -hoz

  • 2014. július 25. péntek at 09:16
    Permalink

    Nagyon kicsi az önbizalmam,peddig nem lenne okom rá!

  • 2015. augusztus 29. szombat at 02:44
    Permalink

    Nincsen önbizalmam. Sosem voltam jó a dolgokban. Nem vagyok okos, nem értek a számítógépekhez, nem vagyok sportember, nem vagyok művész. Külsőleg sem vagyok túl vonzó. Olyan dolgok foglalkoztatnak, amik mások számára nem érdekesek, vagy közel sem annyira, mint számomra.
    Úgy érzem magam, mintha gyengébb modell lennék, mindenki máshoz képest. (mindenki 1.0, én 0.5) Sajnos ez a negatív gondolat már kiskorom óta velem van jóban és rosszban.
    Itt vagyok 22 évesen és boldogtalanul. Soha nem volt egy normális párkapcsolatom. Nem merek változtatni, nem merek lépni. Nem vagyok képes megváltozni sem külsőleg, sem belsőleg.
    Azt írja a fenti cikk, hogy soroljam fel a pozitív tulajdonságaimat. Hát, ez könnyű.
    A külső világnak egy olyan arcot mutatok, aki vicces. Úgy vicces, hogy közben lelki fájdalmat okozok valakinek. Egy bohóc vagyok, aki belül sír.
    Az önsajnálatom, kissebbség érzésem és magányom-boldogtalanságom már odáig fajult, hogy a saját nememmel kezdtem szexuális kapcsolatot, hisz így nem kellett attól tartanom, hogy nem működik a párkapcsolatom. Megkapom, amire szükségem van, függetlenül attól, hogy most épp kivel csinálom. Persze arra mindig is vigyáztam, hogy ne tegyek olyat, amitől később ne tudnék tükörbe nézni. (Én magam mindig az aktív felet képviseltem, és egyszersem kerültem át a másik oldalra) Persze ez nem jelenti azt, hogy nem lehet engem megbélyegezni, elítélni. Az elkeseredettség vezérelt minden alkalommal, mégis megtettem.
    Nem megbocsátást akarok sem magammal, sem másokkal szemben. Boldogságot akarok. Reményt akarok. Kiutat ebből a magányos pokolból. Ha megtalálnám azt a személyt, akinek ezen mondatokat személyesen is elmondhatom, megkönnyebbülnék. A személyt, aki ő maga is elmondhatja saját fájdalmait, problémáit. Akivel szerethetjük egymást. Sokan mondják, hogy el jön majd hozzád is a nagy Ő. Te is boldog leszel, hisz megérdemled.
    Szeretném elhinni. De egyelőre nem látok rá esélyt. Fogadd el magad, s mások is elfogadnak. Nem megy. Nem tudom elfogadni magam. Így ilyen állapotban nem. Szeretném a Joker kártyát. Azt a lehetőséget, amitől egyből boldog leszek és nem kell megtennem azokat a kellemetlen lépéseket.
    Boldog akarok lenni. Egyszer, s mindenkorra. Hát túl sokat kérek?

    Atlas

  • 2016. június 06. hétfő at 11:58
    Permalink

    nagyon sajnálom mert nem is akar őn tenni semmit várja hogy megtegyék maga helyett ez holt vágány már az is eredmény lenne ha szeretné őnmagát egoista lenne felfelé kapaszkodik alulrol tapos minden áron el kell érnem a célom bárkivel szemben ebben a világban azok érvényesülnek atőbbieket eltapossák te is ezt akarod keménnyé tesz a sok csalodás nem szabad feladni semmiáron kati

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .